“Bir kulübenin karşılığı ** kg plastiktir” gibi bir durum söz konusu değildir. Belediyeniz ile işbirliğine başladığımız anda, projemizi anlatmak ve ona alıştırmak adına 10 adet kulübe bağışı yapıyoruz. Bunun karşılığında yalnızca projenin Geri Dönüşüm Kutuları’nın sokaklara yerleştirilmesini istiyoruz. Vatandaş olarak sizlerin yapabileceğiniz; atıkları evinizdeyken ayrıştırmak (plastik, cam, metal) ve hiçbir geri dönüştürülebilir materyalin boşa gitmemesini sağlamaktır. Atıkların oranı ve ayrıştırılmışlığı zaten projenin işe yaradığına işaret edecek, belediyeler işbirliğimize devam etmek isteyecek ve daha fazla yerel yönetimi Yuvaya Dönüşen Plastikler’e dahil olmaya teşvik edecektir. Böylelikle sokaklardaki sahipsiz hayvan sayısı günden güne azalacaktır.
Hayır, değil. “Mavi Kapak” projesinde kapak karşılığı tekerlekli sandalye bağışı sağlayan bir projeydi. Yuvaya Dönüşen Plastikler ise bir algı projesi şeklindedir. Bu projede plastik karşılığı bir çalışma yapılmıyor, direkt olarak belediyeler ile ortaklıklar kuruyoruz. Sokak hayvanlarına bakma yükümlülüğü bulunan yerel yönetimlere kulübe bağışları ile destek olarak onların daha fazla atık toplamalarına aracı oluyoruz. En nihayetinde geri dönüşüm kültürünü yaygınlaştırıyor ve bu yöndeki nitelikli bilinci kazandırıyoruz.
Mevzuat gereği bizlerin atık toplama yetkisi bulunmamaktadır. Atıkları; belediyeler lisanslı firmalar aracılığıyla topluyor ve atıklar o firmalarda geri dönüştürülüyorlar. Dolayısıyla atıklarınızı işbirliğimiz olan Belediyelere ulaştırmanız, eğer ki imkanınız yoksa kendi Belediyenizi projeye dahil olması için teşvik etmeniz oldukça önemlidir.
Bu projede önemli olan, kampanyanın sürekliliğini sağlamak. Dolayısıyla kampanyayı uzun vadede yürütebileceğine inanan tüm kurumların desteklerine açığız.
Hayır. Plastikler hayatımızın zaten her alanında, suyu muhafaza ettiğimiz damacanada, tükettiğimiz besinin dışındaki koruyucu jelatinde veya çocuklarımızın oynadığı oyuncaklarda hatta yapay kalp kapakçıklarında ya da göz lenslerinde ham madde olarak kullanılıyor. Hiçbir şekilde insan veya hayvan sağlığına zararlı değildir. Plastiğin insan sağlığına zararlı olduğuna dair hiçbir veri, hiçbir çalışma bulunmadığı gibi aksine faydalı olduğunu kanıtlayan bilimsel veriler mevcuttur. Bu yüzden içiniz rahat bir şekilde sokak hayvanlarını plastik yuvalarına emanet edebilirsiniz.
Belediyelere bir koşul koymuyoruz. Yalnızca, bölgelerinde bulunan bazı geri dönüşüm kumbaralarına Yuvaya Dönüşen Plastikler görselleri giydirmelerini istiyoruz ki projeyi destekleyen vatandaşlarımız plastik atıklarını bu kumbaralara atabilsinler.